ŞEKERİN TADI KAÇTI

`Bilim,` Sanayi ve `Teknoloji` Bakanlığı'nın hazırladığı Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı şeker pancarına büyük darbe vuracak

naturel

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın hazırladığı Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı şeker pancarına büyük darbe vuracak. Taslak, bu haliyle yasalaşırsa, nişasta bazlı şekerlerin üretim kotası tamamen kalkacak. Görücüye çıkan tasarı taslağında, nişasta bazlı şekerlerin kotasının tamamen kaldırılması amaçlanıyor. Bu tasarı yasalaşırsa, yerli üretim ve üretici büyük zarar görecek. Son günlerde gündeme gelen Üretim Reformu Paketi Kanun Taslağı şeker pancarı üreticisini endişelendiriyor. Taslağın yasalaşması halinde, NBŞ firmalarının önü açılacak, kotasız üretim imkanı sayesinde şeker piyasası bu şirketlere terk edilecek. Kotalardan dolayı zaten zorda olan pancar üreticisi, kısa sürede üretimden elini çekecek. Halk ise "sağlıksız" nişasta bazlı şekerlere mahkum edilecek. Son 14 yılda NBŞ'ye uygulanan yüksek kotadan dolayı 407 bin hektar alanda 22 milyon ton pancar ekimi yapıldı. 75 bin tarım işçisi işsiz kalırken, yan sektörlerle birlikte Türkiye'nin toplam kaybı 5.3 milyar doları buldu. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarı Taslağı, ABD'nin gıda devi Cargil'e büyük bir kota kıyağı olacak. Görücüye çıkan tasarı taslağında, nişasta bazlı şekerlerin kotasının tamamen kaldırılması amaçlanıyor. Bu tasası yasalaşırsa, yerli üretim ve üretici büyük zarar görecek.

HALK, NBŞ'YE MAHKUM EDİLECEK

NBŞ kotasının kaldırılmasıyla birlikte Cargill başta olmak üzere 5 tane NBŞ firması, şeker piyasasını tamamen ele geçirecek. Kotalardan dolayı zaten zor durumda bulunan pancar çiftçisi, kısa sürede üretimden elini çekecek.
Doğal olarak Aksaray'da da pancar üretiminin büyük oranda azalacağına işaret eden Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, bu taslağın küresel gıda devlerine hizmet edeceğini ve Türk çiftçisinin büyük zarar göreceğinin altını çizerek, şeker pancarı üreticisinin korunması gerektiğini savundu. Nişasta görmediği, kimyasal müdahalelerle yapılan nişasta bazlı şekerlere mahkum bırakılacak. Nişasta bazlı şekerlerin kotasız üretilmesi durumunda ise Türkiye'nin zararının korkunç boyutlara ulaşması bekleniyor. Aksaray Ovası'nda ciddi anlamda şeker pancarı üretimi yapan çiftçiler ise durumdan oldukça endişeli. Üreticiler, şeker pancarı üretimin küresel gıda devlerinin peşkeş çekilmemesi çağrısında bulunuyor.

ŞEKERİN TADI KAÇTI

BİRLİĞİMİZİN 44. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

TARIM DANIŞMANLARINA MÜJDE

GENEL MÜDÜRÜMÜZ TANER TAŞPINAR'IN NBŞ KOTA ARTIRIMINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI